Återanvändbara matlådor blir verklighet efter årsskiftet

Foto: Jonathan Cooper, Unsplash

Snart träder kravet om återanvändbara matlådor i kraft. Ställen som serverar mat eller dryck i engångsbehållare till fler än 150 personer dagligen omfattas.

Samtidigt riskerar åtgärderna att vara otillräckliga.

Den första januari 2024 ska återanvändbara matlådor och muggar erbjudas som ett alternativ till engångsbehållare på restauranger. Sedan EU-direktivet om engångsplast antogs 2019 har staten fått införa en rad krav och åtgärder för ökad hållbar omställning.

Men Håll Sverige Rent förklarar att åtgärderna riskerar att vara otillräckliga. 

– Vi hoppas att många konsumenter kommer att välja flergångsalternativ, annars tycker vi att kraven behöver skärpas, säger Britta Lönn, sakkunnig inom mätningar, på Håll Sverige Rent.

I ett remissvar skriver de att risken med att enbart byta material kan leda till att nedskräpningen inte minskar, utan endast byts ut till ett annat material. Därför, menar de, är det viktigt att information sprids om varför förbudet finns, så att övergången förenklas och förståelsen ökar.

Men enligt dem saknas det just tydliga riktlinjer för hur det arbetet ska genomföras.

Vidare finns brister i omfattningen av lagändringen. Lagändringen är en del av ett större direktiv om engångsprodukter, där målet är att främja den cirkulära ekonomin, det vill säga återanvändningen av material och resurser. 

Men engångskärl som helt består av papper eller kartong inkluderas inte.

Även detta kritiseras av Håll Sverige Rent. De menar att undantaget motverkar syftet, eftersom fortsatt användande av engångsprodukter, oavsett material, hindrar att cirkulär ekonomi uppnås.

Dessutom anser de att “Sverige bör visa på ytterligare ledarskap genom att öka takten och införa tidigare målsättningar än övriga EU-länder”, som de skriver i sitt remissvar.

Målet just nu är att de muggar och matlådor som är engångsplastprodukter ska minska med 50 procent under 2026 jämfört med förbrukningen under 2022.

Bland de berörda aktörerna finns salladskedjan Holy Greens, som själva välkomnar den nya lagändringen och tycker att det är bra att fler måste tänka hållbart. 

– Vi tycker att det är väldigt viktigt med klimatet och försöker alltid arbeta för att minska vårt klimatavtryck, säger Sophia Ho, restaurangmedarbetare på Holy Greens i Malmö saluhall.

På frågan om de fått hjälp från staten blir de först frågande. Efter en stunds funderande svarar de sedan nej. Arbetet har i huvudsak gjorts av dem själva, på eget initiativ.

– Vi har haft vår egen-designade matlåda till försäljning i ett år redan, avslutar Sophia Ho.

Utöver tillgång till återanvändbara alternativ finns fler krav på försäljningsställena.

Bland annat ska de informera konsumenten om  möjligheten att få sin mat eller dryck i en återanvändbar behållare, berätta om den miljöpåverkan engångsbehållare utgör, samt fördelarna med en minskad förbrukning av dessa. De ska också vidta effektiva åtgärder så att de återanvändbara behållarna roterar flera gånger. 

Kravet gäller för alla berörda försäljningsställen (se fakta), oavsett om maten eller drycken tas med eller förtärs på plats. 

FAKTA: Om lagen

Förordningen som utfärdades i november 2021 och som trädde i kraft i januari 2022 är en del av arbetet för att minska nedskräpning och främja cirkulär ekonomi, något som det beslutats om på EU-nivå. 

De ställen som dagligen serverar minst 150 personer mat eller dryck i engångsbehållare ska erbjuda flergångsalternativ. Dessutom ska det materialet rotera. 2026 ska antalet minska till 75 personer. 

Källa: Naturvårdsverket