De betalar för att jobba

På Malmös konstgallerier är det vanligt att jobba utan lön. Samtidigt har kommunen som mål att Malmö ska vara en kulturstad. Trots ekonomiskt stöd har många det svårt med att få pengarna att räcka – i värsta fall måste ägaren betala ur egen ficka. 

På The Cowgirl Gallery kämpar Selma Modéer Wiking med att få ekonomin att gå ihop. Foto: The Cowgirl Gallery

 – Du kan få din första arbetsuppgift och göra oss te. 

Han räcker fram en vit påse och försvinner snabbt iväg för att trycka igång elen. Aningen ställd går jag lydigt in till den lilla kokvrån för att ordna tevatten. Diskbänken är belamrad med kastruller, porslin och smulor. Jag är på jobbintervju för ett galleri. 

– Alltså, det finns ingen ersättning, säger han bestämt när vi satt oss ner. Men det är väldigt bra erfarenhet. Förra tjejen som arbetade här var väldigt ambitiös, hon fick jobb på Guggenheim! 

Hans ögon lyser av inspiration och möjligtvis en gnutta avundsjuka. När jag frågar varför lönen stryks blir han allvarlig.

– Förra året var jag tvungen att betala ur egen ficka, säger han. Det funkar inte.

Om jag inte blir beviljad mitt stöd så kan jag inte fortsätta, då kan jag inte betala hyra.

Selma Modéer Wiking

Faktum är att de tre gallerier jag hade kontakt med alla sa samma – ersättning uteblir. Samtidigt förväntas kulturdelen minska med 20 till 17 miljarder kronor i regeringens budget för i år. 2026 beräknas den minska ännu en miljard. I Malmö har själva kulturstöden däremot ökat. 

Men att pengarna skulle gå till löner var inte tanken. Ulrika Axelsson (C), ledamot i Kulturnämnden i Skåne, menar att stöden är till för att täcka de kostnadsökningar vi sett till följd av bland annat inflationen. Gratisarbete tror hon alltid kommer att finnas. 

Sedan  slutet av 1900-talet har Malmös identitet som kulturstad vuxit fram. Idag är kulturnämndens mål att alla invånare ska ha likvärdiga möjligheter till deltagande. Men målen och verksamheterna går inte alltid ihop. 

Om deltagande ska vara möjligt för alla krävs det att det är billigt, allra helst gratis. Och vill man ha en stad full av kultur krävs det många verksamheter. Samtidigt saknar kommunen resurser för att både främja kultur och ge arbetarna skälig ersättning.

Man kan inte arbeta gratis hur länge som helst. Målsättningen med galleriet är ju att alla som hjälper till ska få en rimlig ersättning.

Selma Modéer Wiking

– Jag jobbar 15 timmar om dagen, alla dagar i veckan. Alla pengar går tillbaka till galleriet. Inte ens jag tar ut någon lön! 

I den lilla 30-tals lokalen med svartrutigt golv har Selma Modéer Wiking byggt upp sin drömplats för kulturmöten – The Cowgirl Gallery. Ett galleri med alltifrån utställningar till kaffebar och spelningar. Belägen på ett hörn nära Möllevångstorget fyller de stora fönsterna rummet med ljus. Doften av espresso sprider sig.

– Mitt hyreskontrakt förlängs korttid hela tiden, just för att jag är så beroende av kulturstöd. Om jag inte blir beviljad mitt stöd så kan jag inte fortsätta, då kan jag inte betala hyra. Varje termin måste jag ta beslut om jag ska fortsätta. Det tar energi, fortsätter hon.

Och att söka dem är ett heltidsjobb, enligt henne. För att få arbetet att gå ihop har hon hittat en egen lösning – i en facebookgrupp med vänner kan hon skriva när hon behöver hjälp. Men det gäller förstås att någon har möjlighet att ställa upp.

– Man kan inte arbeta gratis hur länge som helst. Målsättningen med galleriet är ju att alla som hjälper till ska få en rimlig ersättning. Och att alla kulturarbetare också får sitt.

Kulturstöd

Kulturstödsbudgeten senaste fem åren

2023 – 81 388 000 kr

2022 – 78 488 000 kr

2021 – 75 881 000 kr

2020 – 75 197 000 kr

2019 – 73 917 000 kr

Kulturnämndens mål (inriktning för kulturstödet):

  • Kulturell allemansrätt för stadens barn och unga
  • Kulturens plats i det offentliga rummet
  • Likvärdiga möjligheter till kultur
  • En kreativ och attraktiv kulturstad
  • En god infrastruktur för Malmös kulturutövare
  • Kulturarven i det moderna Malmö

Källa: Kulturförvaltningen